Palaverihelvetti: Selviytymisopas

Moni meistä viettää merkittävän osan elämästään palavereissa. Palaverit ovat usein tylsiä, tuskaisia ja tehottomia. Osa niistä on myös täysin turhia.

Tämän ei tarvitse jatkua. Palaverihelvetistä on tie ulos.

Palaverit ovat parhaimmillaan varsin tehokkaita työn edistäjiä ja rytmittäjiä, joissa jaetaan tietoa ja tehdään päätöksiä. Liian usein todellisuus on kuitenkin jotain ihan muuta: Palavereista tulee helposti kuivahtaneita rituaaleja, joihin kukaan ei oikeasti haluaisi osallistua ja joissa mitään ei oikeastaan tapahdu.

Ongelma olisi vähäisempi, mikäli palaveeraus ei olisi niin jumalattoman kallista. Esimerkiksi viiden ihmisen pari tuntia kestävä palaveri-istunto voi helposti maksaa kolminumeroisen summan. Näin kalliit tapahtumat kannattaisi järjestää kunnolla.

Palaverikulttuurimme on korjattavissa. Kaikki avaimet siihen ovat käsissämme. Ne löytyvät mm. psykologiasta, kauppatieteistä, lean-ajattelusta ja ketterästä ohjelmistokehityksestä – ja joskus ihan vain maalaisjärjellä. Tämä kirja kerää yhteen ohjenuorat parempaan palaverointiin.

Kirjoittaja

Tero Parviainen Tero Parviainen on työskennellyt IT-alalla 12 vuotta ja ehtinyt kököttämään tuona aikana n. tuhannessa palaverissa – myös muutamassa ihan hyvässä. Tällä hetkellä hän rakentaa työkaluja ohjelmistokehityksen yhteistyöhön Deveossa.